Puutarhurista insinööriksi
Jarmo Airaksinen yhdistää työt ja opinnot ammattikorkeakoulussa
Jarmo Airaksinen valmistui vuonna 2021 puutarhuriksi. Vaikka puutarha-ala kiinnosti Airaksista, hän arveli uran luomisen puutarhurina olevan haastavaa. Tarjolla olevat työtehtävät olivat pääosin kausiluonteisia, joten Airaksinen päätti etsiä jotain pysyvämpää.
– Aloin etsiä työtä, jota voisi tehdä ympäri vuoden. Coherentilla työskentelevä ystäväni mainitsi paikasta täällä. Hain aika moneen paikkaan silloin ja kävin useammassa haastattelussa, mutta pääsin sitten tänne, Airaksinen kertoo.
Airaksinen aloitti Coherentilla kokoonpanon tehtävissä. Vaikka edessä olikin melko radikaali alanvaihto, on puutarhurin ammatista ollut yllättävän paljon iloa myös Coherentin tuotannossa. Koska tehtävään ei ole olemassa mitään spesifiä koulutusta, jokainen joutuu aloittamaan puhtaalta pöydältä. Silti tietyistä ominaisuuksista on ollut suurta apua uuteen työhön totuttelussa.
– Sellaisesta tietystä rauhallisuudesta on apua, samoin hermojen hallinnasta. Samoin kuin puutarhurina, tässäkään ei voi aina kontrolloida sitä, sujuvatko asiat täydellisesti. Voi vain tehdä oman osuutensa niin hyvin kuin mahdollista.
Airaksinen on myös tottunut tekemään töitä käsillään, mistä on paljon apua sorminäppäryyttä vaativissa kokoonpanon tehtävissä. Coherentin tuotannossa työskenteleekin paljon ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla.
Monimuoto-opinnoilla insinööriksi
Airaksinen on viihtynyt Coherentilla hyvin, vaikka myöntää, että parissa vuodessa ei ole vielä ehtinyt edes oppia kaikkea nykyisestä työstä. Hän on kuitenkin oppinut paljon uutta, ja odottaa oppivansa koko ajan lisää.
– Varsinkin alussa oppimiskäyrä oli aika jyrkkä. Esihenkilö on vitsaillut, että odottappa viisi vuotta niin sitten alat oikeasti osata jotain. Hieman perfektionisti kun olen, niin haluaisin tietysti oppia kaiken heti ja olla huomenna valmiina, Airaksinen naurahtaa.
Uuden oppiminen onkin Airaksiselle tärkeää. Hän opiskeli lähes 20 vuotta sitten Tampereen ammattikorkeakoulussa sähkötekniikkaa, mutta opinnot jäivät tuolloin kesken. Coherentille tulon jälkeen uusi innostus opiskeluja kohtaan heräsi.
– Kun pääsin täällä takaisin kiinni tekniikan maailmaan, niin ajattelin, että jonkinlaisen tutkinnon voisi hankkia. Puolisoni tuki ajatusta todella vahvasti. Pohdimme, että alalla ei ole niin isoa merkitystä, kunhan saa tutkinnon.
Airaksinen pääsi opiskelemaan vanhaan opinahjoonsa Tampereen ammattikorkeakouluun konetekniikkaa monimuoto-opetuksella. Opinnot ovatkin ensimmäisen vuoden aikana lähteneet käyntiin ripeästi, sillä opintopisteitä tulee kertymään lukukauden aikana lähemmäs 200.
– Tämän vuoden puolella opintopisteitä tulee joko 197 tai 203 opintopistettä täyteen. Suoritan opinnot aika nopealla painotuksella.

Coherent tukee työn ja opintojen yhdistämisessä
Vaikka Airaksisen opinnot ovat edenneet vauhdikkaasti, hän myöntää työn ohessa opiskelun olevan välillä raskasta. Lähiopetusta on keskimäärin kaksi päivää joka toinen viikko, ja lisäksi omatoimisesti suoritettavia tehtäviä on paljon. Työnantajalta saatu tuki opintojen aikana on kuitenkin helpottanut työn ja opiskelujen yhdistämistä. Airaksinen on esimerkiksi pystynyt sopimaan lomapäiviä lähiopetusjaksoille. Kesällä hän myös suoritti opintoihinsa kuuluvan harjoittelujakson Coherentilla. Muutenkin suhtautuminen opintoihin on Airaksisen mukaan ollut positiivista.
– Asenne on ollut hyvin ymmärtäväinen. Totta kai siitä on yrityksellekin hyötyä, että henkilöstö kouluttautuu. Täällä tunnetaan tiettyä yhteiskunnallista vastuuta koulutuksesta, joten opinnot on otettu hyvin huomioon. Mitään ei tietenkään tehdä puolestasi valmiiksi täälläkään, mutta tukea on kyllä saanut, Airaksinen kertoo.
Seuraavana vaiheena Airaksisen opinnoissa on opinnäytetyö, jonka hän toteuttaa myös Coherentilla, joskin työ on hyvin itsenäistä eikä sido Coherentia tekemiseen kovinkaan vahvasti. Airaksinen toivoo, että voi jatkossa edetä haastavampiin tehtäviin insinööritutkinnon valmistumisen myötä.
– Haluan edetä urallani, ja ensisijaisesti haluan tehdä sen Coherentilla. Minulla ei kuitenkaan ole asian kanssa mikään hirveä kiire.
Ylipäätään Airaksinen suosittelee monimuoto-opiskelua kaikille, mutta erityisesti aikuisopiskelijoille. Vaikka esimerkiksi lapsiperhearjen ja opintojen yhdistäminen voi olla vaikeaa, Airaksinen uskoo, että oikealla asenteella kaikki on mahdollista.
– Nyt kun esimerkiksi aikuisopiskelijoiden tukiin suunnitellaan leikkauksia, monimuotoinen opiskelu työn ohella voi olla monelle toimiva ratkaisu. Vaikka opiskelu ja työnteko on välillä kovaa ja se vaatii paljon yhteensovittamista esimerkiksi perheen kanssa, uskon, että jokainen jolla on motivaatiota pystyy siihen, Airaksinen päättää.