“Tässä työssä pääsee tekemään käsillään”
Olli Pernun arjessa yhdistyvät asiantuntijatyö ja käsillä tekeminen
Ennen Coherentille tuloa applikaatioinsinööri Olli Pernu ei oikein edes tiennyt, mitä applikaatioinsinöörin työhön kuuluu. Pernun tausta on vahvasti metalliteollisuudessa. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli itsensä ammattikoulussa levyseppähitsaajaksi ja työskenteli metalliteollisuuden parissa.
– Tein myös auto- ja moottoripyöräkorjaajan töitä. Innostuin siinä myös opiskelemaan ajoneuvotekniikan insinööriksi. Koulun ohella olin mm. BMW-merkkihuollossa ja pari kesää myös Tommi Mäkinen racingillä työskentelemässä ralliautojen parissa, Pernu avaa.
Valmistumisen jälkeen Pernu työskenteli kolmisen vuotta mekaniikkasuunnittelijana. Kolmen suunnittelijana työskennellyn vuoden jälkeen Pernu alkoi kaivata käytännönläheisempää työtä. Kuin tilauksesta, häneen otettiin yhteyttä Coherentin rekrytointikumppanin toimesta.
– Minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että Coherentilla olisi applikaatioinsinöörin paikka tarjolla. En sillon edes tiennyt, mitä tarkoittaa applikaatioinsinööri – ajattelin, että se liittyy jotenkin puhelimen appeihin. Niin edelleen kaikki luulevat, kun kerron työskenteleväni applikaatioinsinöörinä, Pernu naurahtaa.
Haastattelussa Pernun tuleva esihenkilö kertoi hänelle työnkuvasta ja laserbisneksestä. Tämä herätti Pernun mielenkiinnon.
– Kun kerroin, että en tiedä lasereista juuri mitään, täällä todettiin, että se ei haittaa. Kaikki tarpeellinen opetetaan kyllä. Laserit olivat sen verran tuttuja, että olin nähnyt niitä muuallakin kuin Bond-elokuvissa. Kiinnostuin työstä, koska ajattelin, että tässä pääsee työn ohessa oppimaan uusia juttuja.
Monipuolinen työ keskiössä
Applikaatioinsinöörin työnkuva tulee yllätyksenä monille. Työ applikaatiolaboratoriossa on monipuolinen yhdistelmä markkinointia ja tuotekehitystä. Työ sisältää paljon testausta ja dokumentointia. Asiakkaat lähettävät Coherentille testikappaleita esimerkiksi hankalasti hitsattavissa olevista materiaaleista tai materiaalikombinaatioista, mitä muilla prosesseilla ei saa hitsattua riittävän nopeasti tai ollenkaan.
– Meidän tehtävämme on löytää sopivat hitsausparametrit. Siinä apuna käytetään mm. suurnopeuskameraa, koska hitsaustapahtuma kestää yleensä vain joitain sekunnin murto-osia. Siinä ei paljon muuta kerkeä silmällä näkemään kuin välähdyksen.
Hitsauksista tehdään mm. poikkileikkausnäyteitä, joista nähdään hitsauksen todellinen
tunkeuma materiaaliin ja se, onko saumaan jäänyt huokoisia tai sisäisiä halkeamia. Insinöörit raportoivat testien tulokset asiakkaille, jotta heidät saadaan vakuutettua laitteiden suorituskyvystä ennen kauppojen solmimista. Asiakkaiden materiaalien lisäksi labrassa testataan myös tuotekehitykseltä tulevia uusia innovaatioita.
– Yksi työnkuvan houkuttelevimpia puolia on, että tässä työssä pääsee tekemään käsillään. Työ ei ole pelkkää ruudun äärellä istumista. Se itseasiassa herätti kiinnostukseni jo hakuvaiheessa, Pernu kertoo.
Pernun mukaan applikaatioinsinöörin työstä noin kolmasosa on dokumentointia ja muuta ruudun ääressä tehtävää työtä. Loppu työaika kuluu erilaisten testausten ja testi setuppien kokoamisen parissa. Välillä monimutkaisempien testausten parissa kuluu useampia viikkoja, välillä työtehtävät vaihtelevat päivän aikanakin tiuhaan. Yleisesti ottaen Pernu kuitenkin kokee, että harvoin työssä on kahta samanlaista päivää.
– Monipuolisuus on työssäni ykkösjuttu. Välillä teen hitsausta ja raportteja, välillä pääsen tekemään 3D-malleja, jos esimerkiksi hankalan malliselle kappaleelle tarvitaan kiinnitin. Välillä käyn koneistamassakin, niin pääsen verestämään amiksessa opittuja taitoja, Pernu kuvailee.

Työtä teknologiakehityksen aallonharjalla
Applikaatiolabrassa työskentelee Pernun lisäksi myös toinen insinööri, joten yksin testauksia ei tarvitse toteuttaa. Lisäksi applikaatioinsinöörit työskentelevät tiiviisti tuotekehityksen kanssa. Ilmapiiri Coherentilla on Pernun mielestä rento ja mukava. Hänelle kuitenkin juuri Coherentilla työskentelyssä kiinnostavin tekijä on teknologia. Coherent on mukana erityisesti sähköautojen akkujen kehityksessä.
– Parasta on, että olemme jatkuvasti tekemisissä uusien teknologioiden kanssa. Sähköautoteollisuudessa mennään hirmuista kyytiä eteenpäin, ja siellä etsitään koko ajan uusia ratkaisuja siihen, miten akkuja ja niihin liittyviä komponentteja voidaan valmistaa nopeammin ja tehokkaammin.
Coherentin applikaatioinsinöörinä Pernu pääsee olemaan teknologiakehityksen aallonharjalla. Usein hän pääsee uusiin innovaatioihin käsiksi ensimmäisten joukossa.
– Täällä testaillaan sellaisia juttuja, jotka sitten tulevat autoihin lähivuosina, Pernu paljastaa.
Pernun mukaan isot autovalmistajat odottavat usein Coherentilta melko tehokasta reagointia muuttuviin tarpeisiin. Hänen mukaansa työ Coherentilla sopiikin sellaisille ihmisille, jotka nauttivat haasteista ja ajoittain nopeasta temmosta.
– Tämä on aika dynaaminen työympäristö, ja jos sellainen on itselle luontevaa, täällä viihtyy varmasti hyvin, Pernu päättää.